Eerder schreef ik al een blog over mijn lievelingskleur Rood, de kleur van Daadkracht en Energie, één van mijn powerkleuren, naast Blauw. Roze en Oranje zijn secundaire kleuren, gemaakt door wit of geel te mengen met de primaire kleur Rood en toch heb ik die kleuren zo lang afgewezen.

Ik wil graag even mijn ervaringen met Oranje met jullie delen. Voor ik met kleur bezig was, dacht ik er niet zo bewust over na of ik kleuren afwees. Ik besefte dankzij mijn dochter, in haar kleutertijd, wel dat ze alles roze wou en dat ik daar nu niet echt fan van was, zeker geen lichtroze. Over oranje dacht ik zelfs niet na. En toch, had ik het niet in mijn kleerkast, niet in mijn interieur, en zou ik het vermoedelijk nooit spontaan kiezen.

Toen ik me meer verdiepte in de kleurenwereld besloot ik, na het lezen van het boek van Margo Ruijter ‘In je kracht door kleur’, om ook eens kleurendagen te doen. Het boek volgend begon ik met een rode dag. Het principe is dat je dan die kleur, rood in dit geval, draagt in kledij, eet, heel de dag erop focust en de dag beëindigt met een meditatie over de kleur. Door 1 kleur te concentreren op 1 dag ondervind je wat die kleur met je doet.

Uiteraard ging rood vanzelf en voelde ik me prima die dag. De tweede dag was het aan oranje. Ik moest op voorhand al aan een zoektocht beginnen om mijn kleding voor die dag te kiezen. Ik at sinaasappelen, wortelen, gedroogde abrikozen, kruidde mijn avondmaal met kurkuma, enz. Tegen de middag voelde ik me slapjes, was ik misselijk en kon ik maar aan 1 ding denken ‘ik wil hier van af, ik heb het er mee gehad’

De periode voordien had ik een aantal sessies Emotioneel Lichaamswerk gevolgd. Daardoor wist ik dat ik een blokkade had in het Oranje, sacrale chakra. Ik besefte op die oranje dag dat er een link moest zijn tussen beide.

Mijn eerste sessie kleurendagen beleefde ik in 2016. Na die eerste oranje dag ging ik shoppen, op zoek naar iets oranje waar ik me goed kon in voelen. Mijn bedoeling was om Oranje uit te nodigen en zo de emotie die ermee gepaard ging aan te pakken. Met de juiste stijltips en de keuze voor een koeler oranje kocht ik me een vestje. Ik kreeg best wel complimenten als ik het droeg en toch kon ik het enkel dragen op dagen dat ik met een goed gevoel op stond.

Oranje bleef de voorbije jaren toch nog wel een beetje een lastige kleur, ook al keek ik er bewust naar. Bij de kleurenkeuze van de kussens voor mijn zetel vroeg ik een vriendin mee naar Ikea. Er was 1 kleur, namelijk een roze tint, van de combinatie die ik eerder had gekozen uitverkocht en mijn vriendin vertelde me : ik ben zelf niet zo’n fan van roze en waarom kies je die oranje kussens daar niet? Lap, daar was het weer. Ik had bij de inrichting van mijn nieuwe huisje gekozen voor witte muren, zwarte en witte meubels en verder alle mogelijke kleuren gebruikt voor accessoires. Het werd een zeer kleurrijk, gezellig geheel. En op die bepaalde dag in Ikea maakte mijn vriendin me duidelijk dat ik Oranje opnieuw vergeten was. Het gebeurt zelfs onbewust wanneer je er zogezegd al bewust mee bezig bent.

Soit, er kwamen oranje kussens in mijn zetel.

Intussen gaat het enorm veel beter met Oranje en mij. Oranje brengt mij in balans en verzacht mijn blauwe kant. Oranje brengt avontuur en fun, waar ik enorm veel behoefte aan heb, want mijn blauwe kwaliteiten, namelijk structuur, orde en planmatigheid maken het soms allemaal wat streng en vastgeroest.

Mijn zoon en mijn hond zijn duidelijk 2 geliefden van mij die geregeld spel en avontuur brengen, alles met een kwinkslag, mij uit mijn comfortzone halen en mijn plannen soms compleet in de war sturen. En eerlijk gezegd, allebei hebben ze soms zo’n nood aan structuur, aan mij die hen helpt weer orde op zaken te stellen, die hen begeLEIDt en ruimte geeft om te genieten van het leven.

Balans geeft vrijheid en een bewust kleurgebruik brengt je in Balans.

Welke kleur wijs jij af en heb je misschien heel hard nodig om in balans te komen?