Laat je leiden door je gevoel en de kleuren zullen je slimmer maken

Soms vraagt men mij : Hoe bedoel je dat nu? Jij denkt in kleur? Jij laat de kleuren spreken? En je laat de kleuren je helpen in het leven?

Ik leg het even uit met een praktisch en voor mij alledaags voorbeeld.

 

Vandaag besloot ik om nieuwe lingerie te gaan kopen en heel bewust wou ik voor zalmoranje gaan deze keer. Ik heb tot nu toe altijd lingerie gedragen in mijn powerkleuren, nl. indigo, antraciet, aubergine of paars. Dat zijn de kleuren die je krachtig in je schoenen zetten. De kenmerken van die kleuren heb je automatisch bij je, die kleuren hebben dezelfde eigenschappen als jijzelf.

 

Ik droeg die kleuren dus al vooraleer ik wist welke mijn powerkleuren waren. Dat voelde automatisch goed. Logisch niet?

 

Nu zou ik dus bewust kiezen voor 1 van mijn balanskleuren. Als je je powerkleuren kent, ken je ook je balanskleuren. Balanskleuren zijn de kleuren die je iets meer vertellen over je verlangen of over de uitdaging die je best zou aangaan. Als je je balanskleuren draagt, helpen ze je om die uitdaging aan te gaan of dat verlangen in vervulling te brengen. Kleur is immers energie.

 

Zalmoranje is 1 van mijn balanskleuren. Zalmoranje is de speelse rebel met kenmerken als nieuwsgierig, sensueel, humoristisch en levenslustig. Voor mij zit daar al wel eventjes een uitdaging en een verlangen tegelijkertijd. Dus besloot ik om eens lingerie in zalmoranje te proberen, zodat die kleur me wat zou helpen.

 

In de winkel vertel ik welke kleur ik graag zou willen en de vriendelijke dame komt met een heel assortiment bh’s af. Gezien er niet veel keuze was in zalmoranje, geeft ze me ook wat andere kleuren, vooral lichte kleuren, maar ook de kleuren die ik gebruikelijk draag.

Ik begin vlijtig te passen en uiteindelijk kies ik tussen 2 modellen die me goed zitten, 1 in zalmoranje en 1 in lichtblauw. De modellen in mijn powerkleuren pas ik niet, omdat ik er plots gewoon geen zin in had, een gevoel van ‘been there, done that’ en meer zin in eens iets anders. Van bij het begin trok de lichtblauwe mijn aandacht en voelde die goed. Mijn verstand pruttelde natuurlijk even tegen, want vanuit mijn kleurenkennis wou ik nu bewust voor zalmoranje gaan. Bovendien is lichtblauw zelfs geen balanskleur voor mij. Het lijkt alsof ik er helemaal niets mee heb, bekeken vanuit de theorie. Ik besluit toch mijn gevoel te volgen en ga buiten met een lichtblauw setje lingerie.

 

Uiteraard vraag ik me in de auto al af waarom nu plots lichtblauw. Het is eveneens een kleur die ik nooit droeg, zelfs amper ooit in bovenkleding. Ik weet dat lichtblauw een luchtkleur is en de laatste tijd zoek ik wel meer luchtkleuren. Zelf ben ik een aardetype, wat wil zeggen dat ik als een rots in de branding door het leven ga. Dat doe ik vanzelf. En aarde heeft soms lucht nodig.

 

Lucht brengt mij meer in balans. Lucht inspireert en geeft ruimte en vrijheid, iets waar ik de laatste maanden duidelijk naar op zoek ben gegaan. Alleen al mijn echtscheiding is daar een duidelijk bewijs van.

 

Lichtblauw staat voor effectief, trouw, oprecht en onderzoekend. Door de relatiecrisis ben ik mijn organisatietalent en structuur onderweg wat kwijt gespeeld. Ik zoek dus al een tijdje mijn effectieve aanpak van vroeger terug. Het is een waar verlangen om terug te functioneren zoals ik ooit deed. Ik weet van mezelf dat ik heel open  en oprecht ben en verlang enorm dat anderen dat ook zijn naar mij toe. Bovendien wil ik niets liever dan dat men mij ziet als de oprechte, pure An die ik altijd al geweest ben. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk het is mijn eigen grenzen te bewaken en trouw te blijven aan mezelf, maar ik weet dat ik vaak mezelf dan weer wegcijfer en doe wat een ander verlangt. Een grote uitdaging dus voor mij, trouw blijven aan mezelf.

 

Dit nieuwe lichtblauwe setje drukte me weer even met de neus op de feiten en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Zo helpen kleuren mij om te kijken naar wat er is, geven ze me de mogelijkheid mezelf beter en beter te leren kennen en door ze te dragen geven ze me de juiste energie om te verwezenlijken waarnaar ik verlang.