Heb je het ook al voor gehad? Je laat je haar kleuren en de één vindt het mooi en leuk, terwijl de ander je vertelt dat je nieuwe kleur te hard is voor je gelaat. Of je koopt een nieuwe bril en de één vindt dit opvallende, zwaardere of kleurrijke montuur veel expressiever en beter passen bij je imago, terwijl de ander vindt dat je vorige montuur toch zachter en mooier was voor jou?

Het hoeft zelfs niet altijd over kleur te gaan. Ook een korter of langer kapsel kan zeer verschillende reacties geven. En ook kiezen voor je natuurlijke grijs ipv te blijven kleuren zal niet iedereen bekoren, terwijl sommigen dit gedurfd vinden en het zien als een statement dat bij je past.

Laat jij je leiden door de mening van anderen of ben je ontgoocheld wanneer niet alle reacties enthousiast zijn? Bedenk dan eens dat de reacties van anderen misschien meer vertellen over hen dan over jou.

Als mensen naar elkaar kijken, zijn ze niet altijd volledig objectief. Dat is ook uiterst moeilijk. We denken in categorieën en bovendien spelen onze eigen verlangens en emoties mee in het uiten van onze mening. Daarom geeft een imagocoach je trouwens soms ander advies dan je beste vriendin, je mama, je dochter of je zus. Een imagocoach geeft een mening op basis van kennis en theorie en probeert zo goed mogelijk los te koppelen van eigen voorkeuren. De mensen rond je geven goed bedoeld, ongevraagd en spontaan hun mening wanneer je iets wijzigt aan je uiterlijk. Daarom is het heel belangrijk dat je je bewust bent van wat ze je vertellen. In de meeste gevallen verwoorden ze in die mening ook onbewust hun persoonlijk verlangen of iets dat ze zelf niet goed durven terwijl jij het wel doet. Jij bent mogelijk een spiegel voor hen en confronteert hen misschien met iets dat ze zelf willen en toch nog niet hebben. Mensen kunnen echte spiegels zijn voor mekaar.

In eerste instantie is goed weten wie je zelf bent en wat je zelf wilt het belangrijkste. Dan maak je veel gemakkelijker keuzes waar je veel langer tevreden mee bent. En bovendien raken de meningen van anderen je dan minder.

En wanneer je een reactie krijgt die je minder leuk vindt, ga dan eens na van wie die reactie komt. Zit die persoon goed in het vel? Krijg je wel meer reacties van die persoon die lastig zijn voor jou of is dit de eerste keer? Welke reactie krijg je van wie?

Zegt iemand dat je lange haar toch zachter was dan dit korte kapsel? Dan zou het kunnen dat die persoon wat zachtheid mist momenteel. Misschien straal jij wel nog zachtheid uit, maar geeft je kapsel je ook daadkracht. Misschien verlangt die persoon naar meer daadkracht en lukt dat niet zo gemakkelijk?

En wanneer jij zelf misschien intussen een job hebt, die meer daadkracht of zakelijkheid vraagt, waarin je als vrouw je mannetje moet staan, dan is een koelere haartint of korter kapsel misschien net wat je nodig hebt om je daarbij te helpen. Jouw behoeften primeren uiteraard op meningen van anderen.

Laat je dus niet zomaar van je stuk brengen en maak bewust keuzes. Of vraag raad aan iemand die mee kijkt naar wie jij bent en wat jij wilt. Zo zet je jezelf op de eerste plaats in je leven en bewandel je het pad dat jou werkelijk verder brengt.