Powerkleuren, balanskleuren, allemaal goed en wel, en hoe zit dat nu concreet?

Powerkleuren zijn als vanzelfsprekend.

Ik zal mezelf als voorbeeld nemen om dit even toe te lichten. Met een kleurenanalyse van de binnenkant krijg je je blauwdruk van 4 powerkleuren in beeld. Uit mijn blauwdruk bleek dat Indigo mijn belangrijkste powerkleur is. Indigo is een blauwe tint en heeft eigenschappen zoals stabiliteit, diepzinnigheid en strategie. Indigo houdt van effectiviteit, is planmatig en gestructureerd en gaat verantwoordelijkheden niet uit de weg.

Zij die mij goed kennen, weten dat deze kwaliteiten continu aanwezig zijn in mijn doen en laten. Zelf las ik die kwaliteiten in mijn rapport en dacht : ja, dat is nu toch ook niet zo bijzonder, dat doet toch iedereen wel ongeveer?

Bovendien komen deze kwaliteiten veel mooier tot uiting bij een persoon die volledig in balans is. Laat me daarom eerst even de balanskleur van Indigo toelichten. De balans van Indigo is Zalmoranje.

Te is enkel goed in tevreden.

Zalmoranje heeft speelse eigenschappen zoals nieuwsgierig, humoristisch, levenslustig en sensueel. Avontuur en nieuwe ervaringen vindt Zalmoranje leuk. En Zalmoranje gaat vaak gewoon aan de slag zonder daar altijd over na te denken.

Nu ken je een paar eigenschappen van 2 kleuren die mekaars balans zijn. Wanneer je nu 1 van beide kleuren heel uitdrukkelijk in je draagt en de andere kleur is wel aanwezig, maar werd in  het verleden door jezelf of je omgeving weggedrukt, dan ben je niet in balans. Te is enkel goed in tevreden. Dus ook te veel Indigo heeft een valkuil : te stabiel kan star worden bijvoorbeeld en dan kan wat speelsheid helpen om je starheid te verzachten.

Soms worden ook bepaalde kwaliteiten in jou gestimuleerd door omgevingsfactoren of door situaties waarin je vertoeft. Met deze kleurenanalyse werd mij duidelijk over welke kwaliteiten ik beschikte en eveneens waarvan ik last had in het dagelijkse leven en waarom ik soms vastliep.

Met balanskleuren komt het besef.

Door mijn balanskleur te leren kennen besefte ik dat ik eigenlijk helemaal niets oranje in mijn kleerkast had hangen en dat het evenmin voorkwam in mijn interieur. Ik kon niet zeggen dat ik bewust oranje afwees, en toch was het er gewoon niet in mijn leven. Ik uitte ook mijn oranje kwaliteiten niet zo vaak meer.

Ik had redenen genoeg om het oranje uit te nodigen. Zeer bewust en dus planmatig ging mijn Indigokant shoppen op zoek naar iets Oranje, waar ik me goed in voelde. Ik ging voor een tint uit de Oranje familie en dus niet direct voor Zalmoranje. Het is best om eerst te leren stappen voor je gaat lopen. Om Oranje te shoppen haalde ik mijn stijlkennis boven. De stijl van het kledingstuk moest echt wel goed zitten, want de kleur dragen bleek uiteindelijk toch al moeilijk genoeg.

Sindsdien keek ik bewust naar oranje, zowel wanneer het er was, als wanneer het er niet was. En tussen ons gezegd en gezwegen, het was met die analyse niet de eerste keer dat oranje zich kwam aanbieden. Ik had eerder ook al eens kleurendagen gedaan, een ervaring waarover ik jullie later graag meer vertel.

Bewust en onbewust. Laat de controle los.

Mijn belangrijkste powerkleur is dus Indigo en daarnaast heb ik ook Aubergine, Paars en Antraciet in mijn blauwdruk. De eigenschappen van deze 4 kleuren geven een totaalbeeld van wie ik ben. En de balanskleuren van je powerkleuren helpen je om een goed evenwicht te vinden in alles wat je doet, denkt en voelt. Naar oranje ging ik bewust op zoek, terwijl Lichtroze, als balans van Antraciet, spontaan kwam opdagen. Ook daarover later meer.

Nu begrijpen jullie beter waarom ik het in het verleden zo geregeld had over mijn oranje kantje.

Als je dus graag vooruitkomt in het leven, kijk dan bewust naar welke powerkleuren je in je draagt en nodig je balanskleuren uit.

Laat ook de controle over je kleurenkeuze los, en kijk tegelijkertijd bewust naar de kleuren die je spontaan kiest. Zo helpen kleuren je om een goede balans te vinden, om je emoties te plaatsen en om jezelf volledig te accepteren zoals je bent.