Sinds er kleurenanalyses bestaan hoor je dit zinnetje zeggen : ‘Dat is mijn kleur niet’. Een uitspraak waar verkoopsters in een kledingzaak soms gek van worden. En terecht.

Ook de persoon die zichzelf dit zinnetje eigen maakte, voelt zich mogelijk geregeld gefrustreerd. De winkels lijken altijd vol te hangen van die ene kleur die niet zijn/haar kleur is.

Waar komt dit zinnetje vandaan?

Het gevoel achter ‘dat is mijn kleur niet’, bestaat zeker al langer dan de hype van uiterlijke kleurenanalyses. Het is sinds deze hype dat het gewoon veel vaker expliciet gezegd wordt. Sinds de analyses is er plots een duidelijke reden om het te benoemen, want de kleurstyliste heeft het ook gezegd. En dat is meestal ook zo.

Wat ook zo is, is dat de kleurenanalyses van 10 jaar geleden niet meer dezelfde zijn als die van nu. We staan veel verder intussen. Er wordt door steeds meer kleurexperten de verbinding gelegd tussen uiterlijk en innerlijk. Er wordt meer rekening gehouden met het goed gevoel van de klant en het is niet meer kort door de bocht de styliste die jou weet te vertellen wat je aan moet. Gelukkig maar.

En uiteraard mogen ook de verschillen er zijn. Net zoals met een dokter, een advocaat, een therapeut, een leerkracht,… is het goed om de juiste klik te hebben met je imagocoach.

Hoe geraak je voorbij ‘dat is mijn kleur niet’?

Het thema, verbonden aan een kleur, zorgt ervoor dat je een kleur afwijst. Soms wijs je een kleur bewust af en soms onbewust. Zelf had ik bijvoorbeeld heel lang niets oranje, niet in mijn kleerkast, niet in mijn interieur. Ik had het zelf niet door. Ik wees oranje onbewust af. Dankzij een Powerkleurenanalyse kwam ik daarachter.

Het bewust aan de slag gaan met oranje, de kleur dragen en ze toelaten hielp me ook mijn innerlijke ‘oranje’ kwaliteiten te accepteren. Deze innerlijke kwaliteiten waren bij mezelf wat onder het stof geraakt. Het ging over kwaliteiten die ik bij anderen leuk vond en ik zocht ze zelfs buiten mezelf. Opnieuw zien dat ik dit zelf in me had en zelf verstopt had, bracht me weer dichter bij wie ik ben. Dat geeft een heel bevrijdend gevoel.

En sindsdien draag ik ook in mijn kleding wel verschillende oranje tinten. Dat begon 3 jaar geleden met een vurig oranje (cfr. Blog over mijn oranje kantje, 8 okt 2019). In sokken draag ik ook wel eens zalmoranje, de luchtkleur dus en mijn echte balanskleur (op de foto zit zalmoranje ook heel subtiel in de franjes van mijn topje). En vandaag kies ik ook voor Sienna, een oranje aardetint. Deze tint geeft me rust vanuit mijn aardegevoel en helpt me het avontuur aan te gaan waar ik zo graag wil in springen. Het is geen toeval dat vandaag zowel Sienna in mijn leven mag zijn, als de rust van aarde en de goesting van oranje.

Durf jij mee springen? Ik help je met plezier kleine sprongetjes maken zodat je zelf mijlenver springt.